Risotto er min livret og min hofret. Det er den ret, jeg oftest laver, når jeg får nogen på besøg til spisning, fordi det er nemt og bekvemt og fordi, jeg kan det på rygraden. Det er smart at have sådan en ret, hvis man gerne vil være overskudskokken, der taler med sine gæster og samtidig kan hakke løs og svinge gryder. At man bliver nødt til at åbne en flaske vin er vel også kun et plus, og især hvis man er ude i en score-middag (altså den slags, hvor I laver maden sammen, men hvor du er kommet til at sige, at du er herregod i et køkken og nu tripper lidt ekstra af præstationsangst....), kan jeg anbefale lige at have et glas ved hånden, imens maden simrer. Derfor: Risotto. 
Forleden havde jeg min mor til spisning. Der var selvfølgelig ikke så meget præstationsangst at bekæmpe, men der var sol på altanen, og hvidvin virkede som en god idé. 
Jeg gik derfor i Rema med vin, ris og ost på listen, men ellers uden at vide, hvad jeg ville have i min risotto. Hjem kom jeg med et bundt asparges, en pose spinat og en bakke bøgehatte. 
Og ved I hvad? Det blev den bedste risotto, jeg til dags dato har kreeret. Kombinationen af de tre grøntsager spiller nemlig formidabelt godt sammen, og pakket ind i gavmilde mængder parmesan, bliver det kun endnu bedre. Men aspargessæsonen er kort, så det er NU, der skal brilleres! 
Risotto med bøgehatte, asparges og spinat, 3 personer 

300 gram risottoris
Olivenolie + 2 spsk smør (jeg brugte en kryddersmør med urter fra Kærgården, hvilken gjorde sig virkelig godt i retten)
2 løg
3 fed hvidløg
250 gram frisk spinat
150 gram bøgehatte
1 bundt friske grønne asparges
1,5 dl hvidvin
130 gram friskrevet parmesanost
Saften fra 1 lille citron
 0,8 - 1 liter grøntsagsboullion
Salt + friskkværnet peber 

Fremgangsmåde
Halvdelen af løget og hvidløget hakkes og kommes på en varm pande med en god sjat olivenolie, hvorefter spinaten tilsættes. Lad den falde let sammen og tilsæt en spsk smør sammen med bøgehattene. Lad blandingen stege i 2-3 minutter og tilsæt asparges i små stykker. Lad grøntsagerne  stege yderligere 2 minutter, inden de tages af varmen.
 I en gryde tilsættes nu en god sjat olivenolie samt den anden halvdel af løg og hvidløg. Svits det i et par minutter ved middelvarme og tilføj risottorisene, som skal vendes rundt i gryden, indtil de er let gennemsigtige. Derefter tilsættes hvidvinen. Lad den fordampe helt, inden bouillonen tilsættes lidt ad gangen. 
Jeg har ladet mig fortælle, at det tager 17 minutter at få perfekt møre risottoris, og det passer vist meget godt. Smag på risene undervejs, og tilsæt mere boullion indtil de er al dente. Til sidst tilsættes citronsaft, salt og peber, og grøntsagsblandingen vendes i risottoen. Riv nu parmesanosten og kom den i gryden. En ekstra klat smør er også godt at tilsætte nu, inden du lægger låg på gryden og lader den stå ved laveste varme i 5 minutter. 
Server risottoen med friskrevet parmesan og friskkværnet peber. Og hvidvin i glasset - så er det sommer!

Måske vil du også synes om...

TILBAGE TIL TOPPEN