Hakket og pakket i plastbakker med transparent filmlåg. Præcis som vi kender det.  
Men så står der "plantefars" på emballagen. Knapt så velkendt et fænomen. Det er grøntsager kamufleret som kød, og det virker, ærligt talt, em smule suspekt. 
Man skal i hvert fald have næsen ret langt ned i køledisken, før det bliver tydeligt, at den her fars intet har at gøre med de hakkede svin, den omgiver sig med. 
Jeg har det generelt lidt stramt med mad, der udgiver sig for at være noget, det ikke er. Derfor har jeg let og elegant navigeret udenom dillen, når jeg har været på indkøb. 
Indtil nu. 
For sandheden er, at vi ikke blot har at gøre med en dille. Mere plantebaseret, mindre kød. Det er fremtiden, og det, tror jeg, efterhånden er groet ind i de flestes bevidsthed. 
Jeg kan jo sagtens sidde og spille skinhellig. Det er efterhånden så naturligt for mig at tænke i vegetariske retninger, som det er for de fleste andre at matche æg og bacon. 
Men det skyldes primært, at kød ikke siger mig det vilde og aldrig rigtig har gjort det. 
Jeg forstår sgu godt, at det kan være svært at lægge bolognesen på hylden, hvis man bare virkelig godt kan lide smagen af kød. Derfor kan jeg også sagtens se det smarte i at nudge kødspiserne med planter, der både ligner og smager af det velkendte. 
Frida er ikke vegetar, men hun er selvsagt med på veggie-vognen, når vi laver Filibaba. Og det er fint, siger hun. Men hun kan godt lide kød, det ved jeg. 
Derfor kastede jeg mig ud i en klassisk kødfavorit. Nyfortolket med plantefars.  
Og her må jeg bare lægge mig fladt ned. Hold op, det blev godt. 
Bollerne er smagfulde og minder skræmmende meget om den ægte vare. Plantefarsen er tilsat parmesan, hakkede oliven, godt med hvidløg og frisk basilikum, hvilket giver nogle vegge-kødboller, der tager kegler. 
Helt godt bliver det, når de vendes i en intens tomatsovs, serveres med spaghetti og et læs parmesan på toppen. Måske et par oliven og en krydderurt af en art. Så er alle glade. Det garanterer jeg.

Vegetariske kødboller med intens tomatsovs
Til 4 personer  

"Kødbollerne"
400 gram plantefars fra Naturli'
40 gram parmesanost, revet
1 æg
2 spsk finvalsede havregryn
1 løg, hakket
3 fed hvidløg, presset
1/2 frisk frisk chili eller 1/2 tsk chiliflager 
15 sorte eller grønne oliven uden sten, hakkede
1 tsk paprika
1 tsk salt + friskkværnet sort peber
1 stor håndfuld frisk basilikum, hakket  
Olivenolie til stegning 

Tomatsovs 
2 spsk olivenolie 
2 dåser hakkede tomater 
1 lille dåse tomatpuré (70 gram)
2 fed hvidløg
1 løg
1/2 frisk chili eller 1/2 tsk chiliflager 
1 tsk tørret oregano
1 tsk balsamicoeddike
1/2 tsk sukker
5-7 soltørrede tomater, finthakkede 
1 tsk salt + friskkværnet peber 
1 håndfuld frisk basilikum, hakket 

Til servering
Spaghetti
Oliven
Revet parmesan

_____________________________________

Fremgangsmåde
Lav farsen til bollerne først. Rør plantefars, æg, havregryn, revet parmesan, salt, peber og paprika sammen med en håndmikser med dejkroge. Hvis du ikke har sådan en, bruger du bare hænderne. Tilsæt herefter basilikum, oliven, løg, hvidløg og chili.
Lad farsen stå, imens du laver tomatsovsen. 
Hvidløg, løg og chili steges kort i olivenolie. Herefter tilsættes tomatpuré og hakkede tomater samt alle de øvrige ingredienser. Lad sovsen simre ved svag varme, imens du koger pasta og steger grøntsagsboller. 
Grøntsagsbollerne formes til små kugler og steges på en varm pande med rigeligt fedtstof. De kan være en smule svære at vende, men det burde lade sig gøre med to gafler og lidt tålmodighed. De skal have omkring 7 minutter på hver side. 
Når bollerne er begyndt at tage farve, koger du pastaen efter anvisning på pakken. 
Til slut smages tomatsovsen til. Måske skal den have et nip salt eller sukker mere. Når den sidder i skabet, hældes den over panden med kødboller, og så er der serveret. 
Lidt revet parmesan og et par oliven på toppen er et sikkert hit. 
Velbekomme! 

Måske vil du også synes om...

TILBAGE TIL TOPPEN