🎼 .. Det er koldt, og man må gå sig varm .. 🎼 
Siges det. Eller synges det vel rettere. Og det kan der måske nok være noget om. Selvfølgelig kan man vælge at gå sig til varmen, men kan man i stedet spise sig til den, gør man så ikke hellere det? 
Det er i hvert fald garanteret, at chili giver varmen. Herhjemme hedder løsningen på vinterproblematikken således: Radiatorerne op på fem, uld på fødderne og simremad på menuen. Og helst ikke for meget unødig færden udenfor. 
Især lækre simreretter er nyttige at kende til, fordi de gør godt på flere måder. Ja, de giver varmen, og det er jo rart. Men hvad, der ellers er rart, er, at de ofte passer sig selv på komfuret, og at de kan fryses ned lige så tosset, man vil. På den måde kan man altså redde sig selv fra aftensmadsspekulationer hele vinteren igennem. Dét er smart. 
To gode bud på simreretter, der mest af alt passer sig selv, er Filibabas kikærtegryde eller en lækker omgang indisk dhal
Chili con carne er en klassisk simreret, som de fleste sikkert glædeligt labber i sig. Chili SIN carne er dens kødfri pendant, og den er mindst lige så laber. 
Masser af grøntsager og varmende krydderier, bønner, chokolade og god tid på blusset. Så får man en chili, som er svært vanedannende, og som smagsmæssigt læner sig uhyggeligt meget op ad originalen. Derfor er jeg også sikker på, at de kødglade vil være tilfredse med en omgang sin carne. 

Chili sin carne 
til 4-5 personer 

4 spsk olie
3 fed hvidløg
2 løg
2 spsk ahornsirup (eller anden sirup)
1 dl hakkede soltørrede tomater i olie
2 tsk oregano
3 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander 
1 tsk kanel
2 tsk paprika
2 tsk chiliflager 
2-3 tsk salt 
2 store stængler bladselleri
2 peberfrugter
2 gulerødder
1 pastinak (kan udelades)
2 dåser kidneybønner
1 dåse sorte bønner
2 dåser hakkede tomater
1 dåse tomatpuré (140 gram)
2,5 dl vand 
25-50 gram mørk chokolade (gerne 85%) 

Ris, creme fraiche og frisk koriander til servering. Måske lidt tortillachips. 

______________________________

Fremgangsmåde
Hak løg, hvidløg og bladselleri fint og kom det i en stor gryde sammen med olien. Svits blandingen i et par minutter og tilsæt tomatpuré, finthakkede soltørrede tomater og ahornsirup. Vend det godt sammen og tilsæt oregano, spidskommen, koriander, kanel, paprika og chili. 
Lad krydderierne 'brænde af' i et par minutter inden du tilsætter peberfrugter, pastinak og gulerødder i mindre tern. Lad grøntsagerne stege med i 5 minutter. 
Hæld nu væsken fra bønnerne og skyl dem, inden de tilsættes til gryden. Tilføj også de hakkede tomater, vand og salt. 
Lad chilien simre ved lav varme i minimum 45 minutter - gerne længere. Husk at vende rundt i den et par gange undervejs, så den ikke brænder fast. Smag til sidst til med chokolade, måske lidt ekstra salt eller chiliflager. 
Server med ris, hvis du synes. Eller tortillachips. Og top med en gavmild skefuld creme fraise og frisk koriander. 

Måske vil du også synes om...

TILBAGE TIL TOPPEN