Som nævnt, har jeg været et smut i sommerhus ved vestkysten med min familie, hvilket var ualmindeligt hyggeligt og tiltrængt - omend det føltes mere som at holde efterårsferie end noget andet. Derfor var den mad, vi spiste, også tættere på varmende comfort food end lette sommerretter. Huevos rancheros, simreretter, crumble, lune boller med masser af smør og mexi-burgere, ikke mindst!
Jeg har i noget tid gået og leget med tanken om vegetarbøffer lavet på søde kartofler, bønner og mexicanske krydderier, snasket godt til i guacamole og salsa og sidenhen pakket ind i vafler lavet på kikærtemel. Så da regnen for alvor satte ind, gik jeg i køkkenet, og resultatet blev simpelthen så vellykket. Hvis altså jeg selv skal sige det, og det skal jeg jo. Så nedenfor kommer opskrifterne på det hele.
(De snaskede mexi-majs kommer dog i et indlæg for sig. Men det skal nok gå tjept, det lover jeg)
Burgervafler med salsa, guacamole og mexi-bøffer

Mexi-bøffer, giver 10 stk
1 dl grov bulgur
1 meget stor sød kartoffel (700-800 gram)
2 fed hvidløg
1,5 tsk spidskommen
1 tsk stødt koriander
1 dåse kidneybønner eller sorte bønner, drænet for væske
1 lille frisk chili, finthakket
2 tsk salt + friskkværnet peber 
saften fra 1/2 lime 
___________________________

Fremgangsmåde
Kog bulguren efter anvisning på pakken. Imens skrælles den søde kartoffel, hvorefter den skæres i mindre stykker. Kog stykkerne helt møre i en smule vand - det tager omkring 20 minutter. Herefter moses den søde kartoffel, inden den kogte bulgur og resten af ingredienserne tilsættes. Smag til med salt, inden 'farsen' stilles på køl i en lille time. Efterfølgende formes bøfferne og bages i cirka 30 minutter ved 200 grader. Vend den eventuelt halvvejs med en paletkniv.

Vafler med kikærtemel, giver 12 stk
50 gram smeltet smør
5 dl mælk (soya, havre, ko)
1 tsk salt 
2 æg
2 dl kikærtemel (købes billigt hos etniske grønthandlere)
2 dl hvedemel (erstattes alternativt med mere kikærtemel for en glutenfri version)
____________________________
Fremgangsmåde
Smeltet smør, æg og mælk blandes godt sammen. Herefter tilsættes melet og saltet, og der røres godt og længe med et piskeris. Når der ikke er flere klumper i dejen, stilles den på køl i en halv times tid.
Note: Vaflerne kan genvarmes på en rist i ovnen dagen efter - så bliver de helt sprøde igen. 

Guacamole
2 store avocadoer
1 lille rødløg
2 fed hvidløg
1/2 frisk chili (kan udelades)
saften fra 1/2 lime
1/2 tsk stødt koriander 
salt og peber 
____________________________
Fremgangsmåde
Den her giver vist sig selv. Avocadoerne moses, inden resten af ingredienserne tilsættes. Jeg kan godt lide den lidt chunky, hvorfor jeg undlader at mose avocadoerne til ugenkendelighed.

Tomatsalsa
10 mindre tomater (San Marzano er perfekte)
1/2 rødløg
et skvæt flydende honning (kan udelades)
2 spsk olivenolie
1/2 frisk chili
saften fra 1/2 lime 
salt og peber 
__________________________
Fremgangsmåde 
Fjern kernerne fra tomaterne og hak dem i mindre stykker. Snit rødløget fint og bland det hele sammen. Lad gerne salsaen trække lidt inden servering.

Måske vil du også synes om...

TILBAGE TIL TOPPEN