Burger, lakseburger, laksebøffer, laks
Aftensmad,  Alle opskrifter

Burgere med laks, æble, spidskål og avocado

I går aftes kom jeg hjem til Aarhus efter at have spenderet den seneste uge langt ude i en svensk skov. 

Selvom det var sent, da færgen lagde til i Frederikshavn, var jeg alligevel mere opladt end.. nogensinde, har jeg lyst til at sige. Sverigesturen var plottet ind som Digital Detox i min kalender og planlagt med løftet om at have mobilerne på flytilstand og dermed nyhedsstrøm, Instragramfeed og Messenger-plings sat på hold. I seks dage. Hvabehar! 

Men jeg siger jer, at det var genialt. For foruden at være katalysator for god nattesøvn og nærvær, gav fraværet af iPhones pludselig en vældig masse ekstra timer at gøre brug af. Således var der mere tid til at bage, lægge puslespil (+1000 brikker og væsentligt mere ophidsende end det lyder), læse, løse kryds og tværs og gå på loppemarkeder. Og selvfølgelig masser af timer til at lave mad.

Vi har derfor spist ualmindeligt godt og ualmindeligt meget i det svenske. Kage flere gange dagligt, risotto, rabarbersalat og muligvis bedst af alt; lakseburgere. 

Holy moly. Jeg vidste godt, at panering ofte er en god idé. Men at panko-paneret laks, avocado, spidskål og æble skulle vise sig at være gode venner, kom alligevel bag på mig. 

Det kan være, at den gode smag også kommer til at overraske dig. Opskriften ligger i hvert fald klar lige nedenunder og er så absolut et forsøg værd. 

Burgere med laks, æble, spidskål og avocado 

Opskriften giver 4 burgere + et par ekstra boller til fryseren 

Burgerboller (eller bare grovboller), 8 stk

  • 1/2 pakke gær 
  • 5 dl vand 
  • 1,5 tsk salt 
  • 1 spsk olie 
  • 4 dl havregryn 
  • 5-6 dl hvedemel 
  • Quinoa, birkes eller havregryn til at drysse på toppen 

Laksebøffer, 4 stk

  • 2 laksefiletter (cirka 250 gram)
  • 1 løg, hakket 
  • 60 gram kapers, hakkede
  • 1 spsk hvedemel
  • 1 spsk havregryn
  • 1 æg 
  • 1 tsk salt 
  • 1 tsk peber 
  • 1/2 citron, saften 
  • 1 æg + pankorasp til panering 
  • Rigeligt rapsolie til stegning

Cremefraisedressing 

  •  200 gram cremefraise (vælg gerne en med en høj fedtprocent)
  • 1 tsk grøn pesto
  • 1/2 tsk salt 
  • 1/2 tsk peber
  • 1 fed hvidløg, presset
  • 1/2 citron, saften 
  • Et par håndfulde frisk basilikum, hakket 

Derudover 

  • Avocado i skiver
  • Æble i tynde skiver 
  • Rødløg 
  • Fintsnittet spidskål 

Fremgangsmåde 

  1. Dejen til bollerne sættes til koldhævning dagen inden, burgerne skal spises. Alternativt kan man købe sig fra det eller finde en opskrift med kortere hævetid, hvis uret tikker. 
  2. Rør først gæren ud i lidt af vandet. Tilsæt dernæst salt, olie og resten af vandet. 
  3. Rør havregrynene i og tilsæt derefter hvedemelet gradvist. Når dejen har konsistens som en meget tyk havregrød, er den klar til en tur i køleskabet. Lad den hæve i mindst 8 timer. 
  4. Når bollerne skal bages, skrues ovnen op på 250 grader varmluft. Dejen fordeles på en bageplade med to spiseskeer, drysses med quinoa eller birkes og stilles herefter på nederste rille i den varme ovn. Giv først bollerne 10 minutter ved 250 grader og dernæst 8-10 minutter ved 200 grader. 
  5. Når bollerne er gyldne og sprøde, tages de ud og køles ned på en rist. 
  6. Laksebøfferne laves ved først at dampe laksen. Kom 1 cm vand i en gryde – bunden skal kun lige dækkes – og læg laksefiletterne deri. Skru blusset op på høj varme og damp laksen under låg i 8-10 minutter, eller til den ikke længere er rå indeni. 
  7. Kom den dampede laks i en skål og mos stykkerne med en gaffel. Tilsæt herefter hakkede kapers, løg og de øvrige ingredienser. Lad gerne farsen hvile på køl i 20-30 minutter, så den er nemmere at forme. 
  8. Imens laksen hviler, laves cremefraisedressingen. Og den giver næsten sig selv: Bland alle ingredienserne sammen og lad den gerne trække lidt inden servering, så hvidløgssmagen trænger godt igennem. 
  9. Form nu 4 laksebøffer. De skal ikke være alt for flade, da de gerne vil smuldre lidt, inden de er blevet stegt. 
  10. Vend bøfferne i et sammenpisket æg og dernæst i et godt lag pankorasp. 
  11. Steg laksebøfferne i en rundhåndet sjat rapsolie. Olien skal dække panden med 1 cm. Bøfferne vendes, når de er gyldne og sprøde. De skal have 3-4 minutter på begge sider. 
  12. Så snart bøfferne er færdigstegt, er der serveret. Burgerne anrettes med en god klat cremefraisedressing på både over- og underbolle. Avocado, spidskål og rødløg på underbollen og kronen på værket – laksebøffen – ovenpå. Tadaaa! Så er der altså fest på din tallerken. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *