biksemad, kartofler, vegetarisk, vegansk, bønnecreme, bønner, butterbeans
Aftensmad,  Alle opskrifter,  Vegansk

Biksemad med blomkål, portobellosvampe og en brilliant bønnecreme

Hvad tænker du, når du hører, at der er biksemad på menuen? 

Løg, kartofler og kød. Ketchup på siden. Am I right? 

I så fald bliver vi nødt til at få dén forventning sat på reset. Det her er nemlig langt fra en biks i traditionel forstand. Løg og kartofler kan jeg være med på. Men så stopper sammenligningen også. 

På min pande finder man aldrig kød. I stedet er biksemaden baseret på grove grøntsager og den ellers udmærkede Heinz udskiftet med en uimodståelig bønnecreme. 
 
Resultatet er en mættende mundfuld med masser af bid og en gennemtrængende smag af hvidløg og krydderurter. Ikke dumt, vel? 

 

bønner, bønnecreme, vegansk dressing, dressing

Især bønnecremen er genial. 

Butterbeans bliver på magisk vis tryllet om til en cremet dressing, når de blendes med olie og vand. Tilsætter man en rundhåndet mængde krydderurter, er både farve og smag samtidig i vinkel. Jeg lover, at det er himmelsk. 

Og som den store bonus er bønnecremen vegansk. Det kan godt være svært at lave lækre og ‘fede’ dressinger uden mælkeprodukter, men her er bønner din nye bedste ven. Lov mig at give det et forsøg. Også selvom du ikke er til biksemad. Cremen kan også sagtens bruges som sandwich-spread eller som dip til brød og grøntsagsstænger. Eller som det cremede element i en tun- eller laksemousse. Eller i en pastasalat. 

Mulighederne er mange, og det samme er smagssammensætningen. Brug de krydderurter, du har ved hånden. Eller tilsæt lidt chili eller finthakkede soltørrede tomater. Det kan næsten kun blive lækkert.

Og apropos lækkert – så lad os komme tilbage til mit bud på en herlig sommerret, hvortil bønnecremen er genial. 

Sommerbiksen er beregnet til fire sultne maver, men er man blot to eller tre spisende, er en rest dagen efter bestemt heller ikke dumt.

BIKSEMAD MED BLOMKÅL, PORTOBELLOSVAMPE OG EN BRILLIANT BØNNECREME

TIL 4 PERSONER 

Til biksemaden skal du bruge: 

  • 650 gram kartofler, gerne nye og danske 
  • 3 store portobellosvampe
  • 1 lille blomkål
  • 3 fed hvidløg
  • 2 løg
  •  145 gram soltørrede tomater i olie (drænet vægt)
  • 1 håndfuld hakket bredbladet persille 
  • 1 tsk salt + peber efter smag 
  • Olie til stegning 

Til bønnecremen til skal bruge: 

  • 1 dåse butterbeans (240 gram, drænet vægt)
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk dijonsennep
  • 1/2 tsk flydende honning 
  • 1 dl rapsolie
  • 1/2 dl vand 
  • Saften fra 1/2 lille citron 
  • 1 håndfuld hakket bredbladet persille 
  • 1 håndfuld hakket purløg 
  • 1/2 tsk salt + peber efter smag 

 

Fremgangsmåde 

  1. Rens og kog kartoflerne i letsaltet vand. Jeg brugte små, nye kartofler og gav dem 10 minutter. (Eller brug en rest i klassisk biksemadsforstand ;-))
  2. Lav kartoflerne køle af og lav dressingen. 
  3. Alle ingredienser blendes sammen pånær purløg, salt og peber. Når dressingen er helt cremet, tilsættes finthakket purløg, salt og peber efter smag. 
  4. Sæt dressingen på køl. Den er absolut bedst, når den er helt kold. Imens laves biksen.
  5. Løg og hvidløg hakkes og kommes på en pande med en god sjat olie. 
  6. Portobellosvampene skæres i tynde skiver og tilsættes. Lad blandingen stege i 5-7 minutter. 
  7. Tilsæt herefter kartofler i mundrette bidder. 
  8. Lad dem stege med i 5 minutter, eller til de begynder at tage farve. 
  9. Tilsæt så blomkålen i små buketter. 
  10. Skær soltørrede tomater i skiver, hak persillen og kom det på panden. 
  11. Lad biksemaden stege færdig. Blomkålen må endelig ikke få for meget. 
  12. Smag til sidst til med salt og peber. 
  13. Servér biksemaden sammen med bønnecremen, lidt mere persille på toppen og eventuelt et godt stykke brød til. 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *